479
https://www.vestforbergen.no/media/com_jbusinessdirectory/pictures/companies/464/Sund_Church_1674631653.jpeg

Sund Kyrkje

30 Kyrkjevegen,Vestland,Klokkarvik 5378,Øygarden

Galleri

Detaljer om oppføringen

Sund kirke er en kirke i vifteplan fra 1997 på Klokkarvik i Øygarden kommune, Vestland fylke. Arkitekt for den nåværende kirken var Peder A. Ristesund.

Om morgenen den 13. mars 1994 ble Sund kyrkje på Klokkarvik i Sund totalskadd i en brann. Den 18. Mai, på sjølve Pinsedagen, kunne kyrkjelyden i Sund igjen samlast til gudsteneste i si eiga kyrke.

Historie

Den første kirken var bygd før 1327, stavkirke. Revet. Ny kirke ble bygd i 1674, tømmerkirke. Kommer i privat eie da den i 1725 blir solgt til Abraham Wessel, Bergen. I 1870 blir kirken solgt til menigheten. Ny kirke blir satt opp og vigslet 16/11-1877, arkitekt Fr. von der Lippe og H. H. Jess. Trekirke. Den gamle kirken blir revet året etter. Den 13/3-1994 brenner kirken helt ned til grunnen. Ny kirke satt opp på samme sted i 1997.

Første gang man har sikre nedtegnelser av Sund kirke er 1327, da som en stavkirke. Hvor lenge før dette det var en kirke i bygda er uvisst. En ledetråd er en gjengivelse i Håkon Håkonssons saga der Håkonsson skal ha gått i land i Grøningasund (som bygda da het) i 1240 og holdt gudstjeneste. Kongen hadde da reist landtelt for å ha gudstjeneste i, derav har man tenkt at det da ikke kan ha stått noen kirke der. Salmund Djuvik, som var sogneprest fra 1927 til 1939, argumenterte imidlertid for at kongens mannskaper var så tallrike at det måtte ha vært behov for en ganske stor kirke, og at det derfor ikke kunne utelukkes at det hadde stått en mindre stavkirke der allerede fra 1100-tallet eller 1200-tallet.

Etter at denne var revet ble det i 1674 oppført en langkirke. I 1725 ble kirken solgt til Abraham Wessel, bergensk kjøpmann og onkel til Peter Wessel (kjent som Tordenskiold). Kirken var i privat eie i halvannet århundre. I 1862 ble det gjort en beslutning i herredsstyret om at kirken skulle kjøpes ut slik at den kunne være i sognets eget eie. Kirken ble taksert og i 1870 kjøpt ut ved at mange av sognets innbyggere tok opp personlige lån. Selger var kjøpmann Michael Djurhus Prahl. Det tok da ikke lang tid før man fant ut at kirken var blitt for trang, da den rommet bare halvparten av sognets folketall på 700. Etter noe uenighet om hvor man burde bygge ny kirke endte man opp med et kompromiss der den nye kirken i Sund skulle ha 500 sitterplasser, mens det skulle bygges kapellkirke på Kausland med 250 plasser. I 1876 la ordfører Ole Ingebrigtsen Søreide ned grunnsteinen til en ny langkirke i tre i nygotikk på Klokkarvik. Denne var tegnet av Conrad Fredrik von der Lippe og var i bruk frem til den brant i 1994.

Type:
Offentlig
Nøkkelord:

Kart lokasjon

Deltar på

16

des 2023

En annerledes julekonsert

Anmeldelser

0 Anmelelser

0.0 gjennomsnitt basert på 0 Anmeldelse


5 Stjerner
0
4 Stjerner
0
3 Stjerner
0
2 Stjerner
0
1 Stjerner
0

Det er ingen anmeldelser for øyeblikket

Skriv anmeldelse


* Merk: Etter lov av opphavsrett 12. mai 1961 om opphavsrett til åndsverk, er det forbudt å kopiere/dele bilder på denne siden uten fotografens tillatelse. Alle krav vil bli rettet mot deg

Legg til filer..

Jeg bekrefter at informasjonen som sendes inn her er sann og nøyaktig. Jeg bekrefter at jeg ikke jobber for, ikke er i konkurranse med og ikke er i slekt med denne tjenesteleverandøren.
Ved å fortsette godtar jeg Vilkår og betingelser. Personvernregler som gjelder for VestforBergen.no.

Krev oppføringen

Krev oppføring er den beste måten å administrere og beskytte virksomheten din på .

Krev oppføringen
company map
30 Kyrkjevegen,Vestland,Klokkarvik 5378,Øygarden
Innholdsansvarlig

Om oss

Formålet med dette nettstedet er å markedsføre Sotra, Askøy & Øygarden

Hordanett.no (org. nr 985 033 307) har etablert vestforbergen.no som Askøy og Øygarden kommune Uoffisielle nettportal for å profilere reiselivsnæringen, lokale bedrfter og tjenester m.m. 

Målet vårt er at du skal finne informasjon om alt du trenger å vite om Askøy og Øygarden enten du er bosatt, bedrift eller turist.

Du kan også bruke domenet: visitoygarden.no og sotraportalen.no

Les mer...

 

We use cookies
Vi bruker ( cookies ) informasjonskapsler på nettsiden vår. Noen av dem er essensielle for driften av nettstedet, mens andre hjelper oss med å forbedre denne siden og brukeropplevelsen (sporingsinformasjonskapsler). Du kan selv bestemme om du vil tillate informasjonskapsler eller ikke. Vær oppmerksom på at hvis du avviser dem, kan det hende du ikke kan bruke alle funksjonene til nettstedet. Valget ditt er aktivt i 365 dager.