no Norwegian en English

Vest Næringsråd

onsdag, 12 august 2009 15:16

Liatårnet Spesial

Skrevet av
Ranger denne artikkelen
(0 Stemmer)

Liatårnet 341 moh. er det høyeste punktet på øya Sotra, og ligger på et fjellmassiv som strekker seg i nord – sør retning mellom Bildefjellet og Haganes.

800px_Liataarnet.jpg

Foto: Sindre Skrede

Fra toppen er det storslått utsikt over Sotra med lyngheier og myrer, grå steinknauser, øyer og holmer, og videre i alle himmelretninger: Hjeltefjorden i nord, byfjellene rundt Bergen i øst, Folgefonna i sørøst og Nordsjøen i vest.

Liatårnet er mest framtredende fra vest med steile bergflater av gneisgranitt, smale fjellhyller og bratte stup.

Opprinnelig var planen å bygge Fjell Festning oppe på selve toppen, men dette ble ikke noe av. Da isen langsomt trakk seg tilbake etter første istid, sørget den gradvise avlastningen fra den tunge isen for at Sotra og landområdene nedover langs kysten hevet seg «skjevt», det vil si at vestsiden ofte er svært bratt og steil, mens en på østsiden ofte finner slake helninger.Så er også tilfellet med Liatårnet og fjellrekken som går langs Sotra: i vest er fjellene bratte og ulendte, mens de i øst er slake. Første ledd i navnet viser til gårdsnavnet Li, en gård som ligger like sørøst for fjellet.

 

English: Liatårnet, the highest peak at the island of Sotra, in Hordaland, Norway. The mountain is 341 msl. This picture is taken from the west, looking east towards the mountain.

 

Kildehttp://no.wikipedia.org/wiki/Liatårnet

 

Har du bilder fra turer til Liatårnet er vi svært glade om du ønsker å dele noen med oss og andre lesere. Du kan sende bildene til post(@)hordanett.no, Husk å merk med navn på fotograf og tidspunkt om mulig.

Lest 5376 ganger Sist redigert mandag, 21 januar 2013 11:40
Mer i denne kategorien « Misje LitleSotra »

Populære

Topp Rangert

Nye oppføringer

­