Skriv ut denne siden
mandag, 29 november 2010 16:14

Nordsjøløypa i Vest

Skrevet av
Ranger denne artikkelen
(0 Stemmer)

nordsjoloypa_skilt Nordsjøløypa i Vest - Sotra og Øygarden på nett  VestforBergen.no -Å vandra til fots i kystlandskapet er ei oppleving for sjel og sinn. Så langt ut mot havet at du kjenner den salte havbrisen og skumdrevet mot panna, eller så høgt opp mot åsar og rindar at du ser ut over eit mektig havpanorama - eller inn i lune fjordar, viker og sund med furukledde holmar og øyar, eller over den store strandflata, der lyngrabbane og torvmyrane fortel om eit stort kulturlandskap gjennom 5000 år - dette er Nordsjøløypa!

Wikipedia - Nordsjøløypa - Sea Trail - er navnet på et nettverk av vandreruter i 26 norske, svenske, danske, tyske, nederlandske, engelske og skotske regioner. Tilsammen er det opparbeidet mer enn 5 000 km vandringsled. I Norge er det 6 fylker som står sammen for å fremme kystvandring.

Arbeidene startet opp i 2003, og er delvis finansiert av EUs Interreg IIIb Nordsjøprogram. Prosjektet blir avsluttet i 2007. En rekke nye og tidligere eksisterende turveier langs Nordsjøkysten inngår i nettverket av stier. Det er naturlig nok mange forskjellige naturscenerier langs stiene, og det er noe av poenget; Nordsjøkystens særegne landskaper («the many faces of the North Sea»).

Gjennom informasjon på ulike måter skal besøkerne oppdage det som kjennetegner hvert av landskapene og historien, det som skiller dem fra hverandre og det som gir dem en felles Nordsjøkultur. Et viktig mål er å forbedre tilgangen til mange kulturminner slik at turistnæringene kan tilføres ekstra verdi til opplevelsen av løypa, som stadig er under utvikling.

I Norge har mange turlag arbeidet med tilrettelegging og utbedring av gamle stier, og arrangerer noen turer med følge. Løypene er imidlertid merket slik at det ikke skal være for vanskelig å gå på egenhånd. De viktigste opplysningene er der satt opp informasjonstavler om.

Lest 5066 ganger Sist redigert tirsdag, 06 mars 2012 16:05