mandag, 30 mars 2009 17:01

Litt om Telavåg

Skrevet av
Ranger denne artikkelen
(0 Stemmer)

Telavåg er et tettsted i Sund kommune på Sotra utenfor Bergen i Hordaland fylke med omlag 492 ( 2005 )  innbyggere.

 

Stedet ble jevnet med jorden 30. april 1942 som hevn for en skuddveksling mellom norske kompani Linge-folk og Gestapo der de to Gestapo-offiserene Gerhard Berns og Henry Bertram, og en av de norske Linge-karene, Arne Medal Værum, døde.

Stedet lå helt sentralt til for nordsjøfarten, og både Shetlandsgjengen og andre skøyter landsatte og hentet agenter i området. Lokalbefolkningen var dessuten ivrig med i motstandsarbeid. Reichskommisar Josef Terboven kom personlig til Telavåg for å se til at bygden ble straffet. Husene ble sprengt og brent, båtene senket og buskapen slaktet.

Alle de 72 mennene mellom 16 og 60 i bygden ble sendt til Sachsenhausen konsentrasjonsleir, der 31 døde. Resten av folket fra Telavåg, kvinner og barn medregnet, ble internert i Norge.

På Trandum ble 18 fanger som satt i arrest for andre forhold henrettet som «sonoffer» for de to Gestapo-offiserene. Den overlevende Linge-karen, Emil G. Hvaal, og sønnen i huset der skuddvekslingen fant sted, Lars Telle, ble henrettet noen måneder senere. Telavåg har fått en spesiell plass i norsk okkupasjonshistorie.

En finner ingen lignende hendelser i Norge. De nærmeste parallellene er i Lidice i Tsjekkia og Oradour-sur-Glane i Frankrike. Faktisk var Telavåg et av tiltalepunktene ved Nürnberg-domstolen som gjaldt norske forhold.

 

Kilde: http://no.wikipedia.org/wiki/Telavåg

Lest 7311 ganger Sist redigert søndag, 14 januar 2018 00:15

Populære

Topp Rangert

Nye oppføringer

­