Søk i artikler

Navnet Sotra

Navnet Sotra

Sotra er en øy i Øygarden kommune i Vestland fylke. Den har et areal på 175,90 km² og har 19 100 innbyggere (2017).

Den nordlige delen av øyen tilhører tidligere Fjell kommune, mens den sørlige delen av øyen tilhører tidligere Sund kommune. Nå er dette Øygarden kommune. Kommunestyrene i Fjell, Sund og Øygarden (nord for Sotra) vedtok 20. juni 2016 å søke om å bli én kommune. Kommunen ble nye Øygarden kommune 1. januar 2020.

Navnet Sotra har usikker betydning. Ifølge Bygdebok for Fjell er navnet trolig svært gammelt, kanskje 3000 år, og kan bety noe som har med sjøforholdene rundt øyen å gjøre: det kan komme fra et gammelnordisk ord for syde, koke, eller at det var sug i sjøen på grunn av strømforhold. På folkemunne har en populær tolkning vært «Den sorte øyen». Navnet skulle ha kommet av at man har funnet store røtter etter brent skog i tormyrene. Øyen må på ett eller annet tidspunkt ha hatt skog som ble brent, slik folk har oppfattet det. Det finnes ingen holdepunkter for at dette kan være riktig tolkning.

En dansk omskriving – Sartor – har tidligere vært i bruk. Den brukes nå bare av enkelte firmaer på Sotra

Mellom Sotra og Litlesotra ligger øya Bildøy. Det går broer mellom øyene, og siden 1971 da Sotrabrua ble åpnet har Sotra hatt fastlandsforbindelse. Før dette gikk det ferge fra Brattholmen til Alvøen. Fortsatt går det ferge mellom Klokkarvik sør på Sotra og over til Hjellestad på fastlandet, tidligere gikk det også ferge fra Austefjorden til Austevoll.

Glesnes handelssted - Den varierte topografien skaper store geografiske kontraster på Sotra. Mens man på østsiden av øya kan finne lune viker og tett skog er det for det meste goldt og værhardt på vestsiden. Det ligger imidlertid en rekke mindre øyer på vestsiden som demmer noe opp for Nordsjøen, de største er Tofterøy, Algrøy, Lokøy og Turøy.

Liatårnet er det høyeste fjellet på Sotra og høyeste punkt i Fjell kommune. Et annet fjell er Gardafjellet. Andre fjell er Knappskogfjellet (skjenet) (164 meter over havet), Spjeldsfjellet (165 meter over havet) og Førdesveten, som er det høyeste i Sund med 284 meter over havet.

Kilde: Tekst og foto kart: Sotra – Wikipedia

Relaterte artikler

Kjøretur fra Sotrabroen til Hellesøy - Video

Stril

Stril

We use cookies
Vi bruker ( cookies ) informasjonskapsler på nettsiden vår. Noen av dem er essensielle for driften av nettstedet, mens andre hjelper oss med å forbedre denne siden og brukeropplevelsen (sporingsinformasjonskapsler). Du kan selv bestemme om du vil tillate informasjonskapsler eller ikke. Vær oppmerksom på at hvis du avviser dem, kan det hende du ikke kan bruke alle funksjonene til nettstedet. Valget ditt er aktivt i 365 dager.