Klokkarvik på Sotra

Klokkarvik på Sotra

Klokkarvik er ei bygd i gamle Sund Kommune, sør på Sotra i Øygarden kommune i Vestland.

Tettstedet ligger på østsiden av Sotra og har 728 innbyggere per 1. januar 2022. Klokkarvik har bilfergeforbindelse til Hjellestad i Bergen, via Lerøy og Bjelkarøy.

Sund kirke på Klokkarvik

Sund kirke er en kirke i vifteplan fra 1997 på Klokkarvik i Øygarden kommune, Vestlandfylke. Arkitekt for den nåværende kirken var Peder A. Ristesund.

Første gang man har sikre nedtegnelser av Sund kirke er 1327, da som en stavkirke. Hvor lenge før dette det var en kirke i bygda er uvisst. En ledetråd er en gjengivelse i Håkon Håkonssons saga der Håkonsson skal ha gått i land i Grøningasund (som bygda da het) i 1240 og holdt gudstjeneste. Kongen hadde da reist landtelt for å ha gudstjeneste i, derav har man tenkt at det da ikke kan ha stått noen kirke der. Salmund Djuvik, som var sogneprest fra 1927 til 1939, argumenterte imidlertid for at kongens mannskaper var så tallrike at det måtte ha vært behov for en ganske stor kirke, og at det derfor ikke kunne utelukkes at det hadde stått en mindre stavkirke der allerede fra 1100-tallet eller 1200-tallet.

Etter at denne var revet ble det i 1674 oppført en langkirke. I 1725 ble kirken solgt til Abraham Wessel, bergensk kjøpmann og onkel til Peter Wessel (kjent som Tordenskiold). Kirken var i privat eie i halvannet århundre. I 1862 ble det gjort en beslutning i herredsstyret om at kirken skulle kjøpes ut slik at den kunne være i sognets eget eie. Kirken ble taksert og i 1870 kjøpt ut ved at mange av sognets innbyggere tok opp personlige lån. Selger var kjøpmann Michael Djurhus Prahl. Det tok da ikke lang tid før man fant ut at kirken var blitt for trang, da den rommet bare halvparten av sognets folketall på 700. Etter noe uenighet om hvor man burde bygge ny kirke endte man opp med et kompromiss der den nye kirken i Sund skulle ha 500 sitterplasser, mens det skulle bygges kapellkirke på Kausland med 250 plasser. I 1876 la ordfører Ole Ingebrigtsen Søreide ned grunnsteinen til en ny langkirke i tre i nygotikk på Klokkarvik. Denne var tegnet av Conrad Fredrik von der Lippe og var i bruk frem til den brant i 1994.

1949

1962

1978

 

 

Relaterte artikler

Fjell festning
Fjell festning på Sotra, er blant dei største enkeltståande…
Johannes Kleppevik-statuen
Johannes Kleppevik (født 10. oktober 1947, død 3. februar 2001)…
Sotra Øygarden Turlag
Sotra Øygarden Turlag er eit lokallag under Bergen og Hordaland Turlag.
Askøy Turlag
Vi er et av 16 lokallag til Bergen og Hordaland Turlag og har over…
Livets Portal - Skulptur og tur til Grana i Telavåg
Livets portal er laget av kunstneren Beate Einen. Grana er helt…
Kystmuseet i Øygarden
Kystmuseet i Øygarden - Bli kjend med livet i, og ved havet
Nordsjøfartmuseet
Nordsjøfartmuseet ligg i Telavåg på øya Sotra vest for Bergen.…
Herdla Museum
Få med deg Herdla si rike historie, kampflyet frå andre…

Om oss

Formålet med dette nettstedet er å profilere Askøy & Øygarden kommune.

Hordanett.no (org. nr 985 033 307) har etablert vestforbergen.no som Askøy og Øygarden kommune uoffisielle nettportal for å profilere reiselivsnæringen, lokale bedrfter og tjenester m.m. 

Du kan også bruke domenet: visitoygarden.no og sotraportalen.no

Les mer...

 

We use cookies
Vi bruker ( cookies ) informasjonskapsler på nettsiden vår. Noen av dem er essensielle for driften av nettstedet, mens andre hjelper oss med å forbedre denne siden og brukeropplevelsen (sporingsinformasjonskapsler). Du kan selv bestemme om du vil tillate informasjonskapsler eller ikke. Vær oppmerksom på at hvis du avviser dem, kan det hende du ikke kan bruke alle funksjonene til nettstedet. Valget ditt er aktivt i 365 dager.