Bygda Forland

Bygda Forland

Forland er ei bygd i Øygarden kommune på Sotra. Stedet navngis også som bl.a. Fureland og Førreland i historiske skrifter og kart.

Arkeologiske utgravinger langs Austefjorden viser at det har vært bosettinger i området siden steinalderen. I middelalderen var områdene på Sotras sydspiss under eie av Lysekloster, og de fastboende på Forland drev jorda som leilendinger. Først på 1870-tallet ble bøndene på Forland eiere av egen jord. Klimaet var hardt og lendet krevende, og fiske etter sild og laks var derfor et viktig supplement til jordbruket. På midten av 1900-tallet stanset dyrkingen av korn på Forland.

I 1563 ble Forland delt opp i to bruk, frem til dette hadde det kun bodd en familie på gården. Utover 1600-tallet økte antall fastboende og like før 1900 passerte innbyggertallet 100 personer. Siden 1970-tallet har det vært utstrakt bygging av eneboliger og i 2011 var innbyggertallet kommet opp i 501 personer.

Til gårdsnummeret hører også stedene Forlandsvåg, Håkonsund og fergekaien Austefjorden. Sund ungdomsskule og Stranda skule ligger på Forland, i tillegg til barnehage og dagligvareforretning.

Forland – Wikipedia

Relaterte artikler

Stril

Stril

Øygarden fra luften

Askøy Turlag
Vi er et av 16 lokallag til Bergen og Hordaland Turlag og har over…
Herdla Museum
Få med deg Herdla si rike historie, kampflyet frå andre…
Kystmuseet i Øygarden
Kystmuseet i Øygarden - Bli kjend med livet i, og ved havet
Nordsjøfartmuseet
Nordsjøfartmuseet ligg i Telavåg på øya Sotra vest for Bergen.…
Fjell festning
Fjell festning på Sotra, er blant dei største enkeltståande…
Livets Portal - Skulptur og tur til Grana i Telavåg
Livets portal er laget av kunstneren Beate Einen. Grana er helt…
Johannes Kleppevik-statuen
Johannes Kleppevik (født 10. oktober 1947, død 3. februar 2001)…
Sotra Øygarden Turlag
Sotra Øygarden Turlag er eit lokallag under Bergen og Hordaland Turlag.

Om oss

Formålet med dette nettstedet er å profilere Askøy & Øygarden kommune.

Hordanett.no (org. nr 985 033 307) har etablert vestforbergen.no som Askøy og Øygarden kommune uoffisielle nettportal for å profilere reiselivsnæringen, lokale bedrfter og tjenester m.m. 

Du kan også bruke domenet: visitoygarden.no og sotraportalen.no

Les mer...

 

We use cookies
Vi bruker ( cookies ) informasjonskapsler på nettsiden vår. Noen av dem er essensielle for driften av nettstedet, mens andre hjelper oss med å forbedre denne siden og brukeropplevelsen (sporingsinformasjonskapsler). Du kan selv bestemme om du vil tillate informasjonskapsler eller ikke. Vær oppmerksom på at hvis du avviser dem, kan det hende du ikke kan bruke alle funksjonene til nettstedet. Valget ditt er aktivt i 365 dager.